De rijdende giraffen uit Delphine en haar vriend

VAN 2013

De giraffen werden gebouwd voor de voorstelling “Delphine en haar vriend” van theater Het Gevolg.

Kris Auwers, hoofdtechnieker van het gezelschap, benoemt deze voorstelling als de meest memorabele uit zijn carrière. Het stuk werd gespeeld in 2013, net voor Stefan Perceval de sleutel samen met de spreekwoordelijke fakkel overnam van Ignace Cornelissen. Cornelissen toverde in 1984 de oude cinema ‘Focus’ om tot theaterwerkplaats. Kris heeft onder leiding van beide directeurs gewerkt, wat hem tot een onuitputtelijke zichzelf vullende bron van verhalen en anekdotes maakt.

 

 

 

Het stuk gaat onder andere over twee giraffen, een moeder en een dochter. De giraf op de foto’s bovenaan is de dochter, de moeder, die drie keer zo groot is, werd na de laatste voorstelling verkocht aan een fietshandelaar uit de buurt. Op het web kon ik gelukkig nog enkele foto’s vinden.


Het was een kostelijke productie. Het decor (giraffen incluis) werd ontworpen door Benny Stessens. De beesten werden in beweging gebracht door een speelgoedauto op afstandbediening. In dezelfde voorstelling kwam ook een breimachine voor waar wol werd ingegooid en een sjaal uitkwam.
Vroeger, onder leiding van voormalig directeur, werden er vooral kindervoorstellingen gemaakt. Daardoor werd er vaak met ‘speledingetjes’ gewerkt; sneeuwmachines, motoren van ruitenwissers (om bijvoorbeeld armen of benen van een pop te laten bewegen)
Nu ligt de focus op sociaal artistiek en vertrekt men bij het maken van een voorstelling vanuit de mensen zelf, wat alles meer basic maakt. Frontlicht en zeker volgspot wordt bijvoorbeeld niet gebruikt, wel is er bijna altijd projectie bij. De intentie is nu te ‘schilderen’ met licht. Het wordt gebruikt om een sfeer op te roepen, de aandacht van het publiek moet bij het verhaal blijven, zonder dat ze afgeleid raken door een lichtspel. Toch wordt er ook nu nog gebruik gemaakt van eigen knutseldingen. Zo stak Ali, technieker en alleskunner, onder andere een druppelaar en zandmachine in elkaar. Ze worden aangesloten op een dimmer, wat het mogelijk maakt om het tijdens de show te laten druppelen of een zandtapijt te laten verschijnen op de scène.

  • Scenografie