Ballet van Vlaanderen

VAN 1969-12-01

Ballet Vlaanderen was het grootste balletgezelschap in België en maakt sinds 2014 deel uit van Opera Ballet Vlaanderen. Het werd als Koninklijk Ballet van Vlaanderen opgericht door Jeanne Brabants op 1 december 1969, te Antwerpen.

Het gezelschap brengt (hedendaagse) klassieke dans. Ballet Vlaanderen heeft zijn permanente basis in Theater ’t Eilandje in Antwerpen. De studio’s, ateliers en repetitieruimtes zijn daar ondergebracht. De producties van Ballet Vlaanderen zijn vooral te zien in de opera’s van Antwerpen en Gent.

Op 1 december 1969 richtte danseres en choreografe Jeanne Brabants het Koninklijk Ballet van Vlaanderen op te Antwerpen. Toen Brabants in 1984 op pensioen ging, nam Russisch-Israëlisch choreograaf Valery Panov de artistieke leiding over. Zowel onder Brabants als Panov toert het Koninklijk Ballet internationaal met repertoirewerk.

In 1987 volgt Robert Denvers Panov op. Hij veranderde de identiteit van het gezelschap ingrijpend. Het accent lag op avondvullende voorstelling. Traditionele producties werden aangevuld met ingrijpende bewerkingen zoals Het zwanenmeer van Jan Fabre. Verder trok Denvers choreografen aan die een hedendaagse toets aanbrachten, zoals Danny Rosseel, Marc Bogaerts, Maurice Wainrot en Christopher d’Amboise. Binnen de structuur van het Ballet werd in 1985 ook een afdeling musical opgezet. Deze bracht Nederlandstalige versies van musicals zoals Jesus Christ Superstar, Evita en West Side Story. De musicalafdeling verzorgde ook nieuw werk zoals Dear Fox en Sacco & Vanzetti. De tak werd echter stopgezet nadat het Ballet minder subsidies ontving.

De Australische Kathryn Bennetts en de Belg Jan Nuyts namen samen de artistieke leiding in 2005. Zij besteedden nog meer aandacht aan het hedendaags klassiek repertoire, zoals dat van George Balanchine, William Forsythe en Christopher Wheeldon.

In 2012 nam Kathryn Bennetts ontslag bij het ballet door de aanhoudende financieringsproblemen en de aankondiging van een fusie met Opera Vlaanderen waarmee ze zich niet kon verzoenen. Assis Carreiro volgde Bennetts vanaf september dat jaar op. Haar positie werd echter intern in het Koninklijk Ballet aangevochten. Aangezien de interne problemen bleven aanhouden werd Carreiro in 2014 ontslagen.

In 2014 fuseerde het Koninklijk Ballet met de Vlaamse Opera tot Opera Ballet Vlaanderen. Sinds 2015 is de Belgisch-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui artistiek directeur.

Referenties

Documentgeschiedenis

  • 19/02/2019 – Wim Van Eester – Sabbattini – aanmaak
  • Theater - kunst en entertainmentgeschiedenis