Podiumtechniek tussen WOII en nu

In het kader van het onderzoek rond de geschiedenis van de podiumtechnieken werkten studenten van de Pianofabriek, samen met hun lesgevers en verzamelaars een tentoonstelling uit rond de geschiedenis van de podiumtechnieken tussen de tweede wereldoorlog en nu. Het kenniscentrum begeleidde hen bij het structureren van de informatie, het dateren van de toestellen en de totale opzet.

De tentoonstelling toonde de waanzinnige evolutie die de podiumtechnieken in de laatste 50 jaar hebben doorlopen. Vertrekkend van elektrisch-mechanische toestellen over analoge en digitale technologie zijn we ondertussen bij virtuele toestellen beland. De nadruk lag daarbij op Belgische fabrikanten en toestellen die standaard in België gebruikt werden.

Het tijdsbeeld dat geschetst werd geeft meteen ook de evolutie van het beroep weer. De elektricien werd operator, de ambachtsman werd artiest. De interfacing, die het mogelijk maakt om “mee te spelen” stond daarom ook centraal.

De tentoonstelling liep van 8 tot 29 maart 2014 en had een groot bezoekersaantal. Momenteel wordt op vraag van verschillende cultuurcentra onderzocht of een herhaling mogelijk is.

Publicaties

Onderzoekers

  • Chris Van Goethem

Timing

  • 2013 – 2014

Deze pagina

Print Friendly and PDF

Algemeen