Een op vier theater

Een belangrijk hulpmiddel om historisch (en hedendaagse) werkmethodes te onderzoeken is het schaalmodel dat we samen met HOAC stage technology en Solution NV ontwikkelden. Op schaal een-op-vier kunnen we met realistische gewichten werken, heeft de wrijving een realistische invloed en worden de problemen met rigging en plaatsing zichtbaar. Het model is geen weerspiegeling van een bestaand theater, maar een basisopstelling waarin alle instrumenten uit een barok theater aanwezig zijn. Deze flexibele opstelling maakt het mogelijk om verschillende versies van machinerie en rigging snel en efficiënt uit te testen.

Het model wordt zowel voor onderzoek, presentaties als onderwijs gebruikt. Momenteel werken we aan bijkomende elementen om ook historische belichting en recentere mechanische technieken te kunnen testen.

Media

Publicaties

Presentaties

Het eerste model werd specifiek gebouwd voor het Wood and Canvas congres in Antwerpen. Het tweede model reisde door Europa en deed onder andere de Wetenschapsdagen 2015 en 2016 in Jette aan, de STEPP contactdag voor scholen, de onderzoeksdagen in Stockholm en Stage Set Scenery in Berlijn. Hieronder zijn een aantal impressies van de opstellingen te vinden.

Onderzoekers

  • Chris Van Goethem
  • Rens Planckaert (student)

Timing

  • 2013 –

Met de steun van

 

Deze pagina

Print Friendly and PDF

Algemeen